Plakkers, Inc! - The Forum!
http://plakkers-inc.nl/

[DONE] Airfix 1/76 StuG III Ausf. G & StuH 42
http://plakkers-inc.nl/viewtopic.php?f=10&t=2949
Pagina 1 van 11

Auteur:  Huib [ zo 1. nov 2015, 15:02 ]
Berichttitel:  [DONE] Airfix 1/76 StuG III Ausf. G & StuH 42

Sturmgeschütz III Ausführung G

Het Sturmgeschütz (afkorting: StuG) was van oorsprong een Duits concept. Het kwam halverwege de jaren '30 uit de koker van Erich von Manstein, één van de Duitse militairen die aan de wieg stonden van de gemechaniseerde oorlogvoering en de Blitzkriegtactieken. In feite was het Sturmgeschütz een reactie op ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog. Oprukkende infanterie beschikte vaak over onvoldoende vuurkracht om dodelijke tegenstanders als machinegeweren en mortieren die in goed voorbereide veldversterkingen en bunkers waren geplaatst uit te schakelen. Daardoor leed de infanterie vaak grote verliezen, en werden aanvallen soms geheel tot staan gebracht.

Een oplossing werd gevonden door een kort 75mm kanon in een stalen doos op het onderstel van een Panzer III tank te plaatsen. Zo ontstond een laag, licht en relatief goedkoop pantservoertuig dat een goede bescherming aan de bemanning bood, een flinke hoogexplosieve granaat kon afvuren, en samen met de infanterie kon oprukken om direct vuursteun te verlenen.

Afbeelding

Het Sturmgeschütz beleefde zijn vuurdoop tijdens Fall Gelb (de Duitse inval in Nederland, België en Frankrijk in mei 1940) en bleek meteen een succes. De productie werd direct opgevoerd en in de opeenvolgende versies A t/m E werden een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Tijdens de Duitse inval in de Sovjet-Unie bleek echter dat er een groot tekort was aan anti-tank capaciteit om de goed gepantserde Russische tanks uit te kunnen schakelen. Het korte 75mm kanon van de StuG III was hiervoor onvoldoende geschikt. Daarom werd vanaf de Ausführung F een lang 75mm high velocity kanon in de StuG III ingebouwd dat met alle Russische tanks kon afrekenen. Ook werden in de F en G modellen een groot aantal andere verbeteringen doorgevoerd, waaronder een draaibare koepel voor de commandant, extra bepantsering, en schuine glacis plaat, Schürzen, een Zimmerit laag tegen magnetische mijnen, een Nahverteidigungswaffe, een van binnenuit bedienbare mitrailleur, etc. In het veld werd vaak nog extra bepantsering aangebracht met behulp van stukken rupsband, boomstammen of beton op de glacisplaat.

Zo ontwikkelde het Sturmgeschütz zich tot een geducht anti-tank wapen, dat door zijn geringe hoogte zeer geschikt was om hinderlagen mee te leggen. Met 11.300 stuks geproduceerd werd het het meest gebouwde Duitse pantservoertuig van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 zette de 9e SS pantserdivisie Hohenstaufen een afdeling Sturmgeschütze in tegen de Britse para's op de Utrechtseweg in Arnhem. Een Duitse oorlogsfotograaf heeft een bekende serie foto's van deze gevechten gemaakt. Hierop is goed op te zien hoe de mid production StuG III Ausf. G's eruit zagen, en hoe zij samenwerkten met de infanterie. Ook is er wat te zien van de camouflagepatronen die erop aangebracht waren.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Auteur:  Huib [ zo 1. nov 2015, 15:28 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Het model

Zoals gebruikelijk gebruik ik als basis een oud Airfix modelletje: de 75mm Assault Gun uit 1962. Dit is een oude en zeer basale kit, maar daarom een leuk uitgangspunt voor wat scratchbuilding.

Afbeelding

En hieronder de inhoud van de doos. Typisch Airfix. Je moet er van houden! :?

Afbeelding

En hier het keiharde bewijs voor de leeftijd van de kit:

Afbeelding

Lekker subtiel ook hoe dit onderdeel aan de sprue zit! :frown:

Als je dit model recht uit de doos bouwt, volgens de instructies, krijg je ongeveer dit:

Afbeelding

(Plaatje gejat van internet) Da's heel basaal, en daar valt meer uit te halen.

En bovendien, waar kijken we naar? Als je je in de Sturmgeschützen gaat verdiepen zijn er talloze varianten, types en ondertypes. De StuG's werden in verschillende fabrieken gebouwd, en die fabrieken deden soms hun eigen ding, of namen nieuwe specificaties pas later over, omdat ze eerst een lopende serie wilden afmaken.

Ten eerste gaat het hier om een StuG III Ausf.G. Dat blijkt duidelijk uit de vorm van de opbouw. De karakteristieke gietstalen mantel om de loop, de zogenaamde Saukopf (zwijnekop) duidt op een midden of late Ausf.G. Op de neus zien we echter appliqué pantserplaten die met bouten vastzitten. Dat is weer typisch iets voor de Ausf. F en vroege Ausf. G's. Middel Ausf. G's zouden Zimmerit moeten hebben, en dat heeft deze niet. Maar deze heeft wel de pantserplaat met gat voor eenmitrailleur boven het luik voor de lader, dat is weer iets vroege en middel Ausf. G's, want andere middel en late Ausf. G's hadden een van binnenuit bedienbaar machinegeweer. En hij heeft geen Schürzen, noch de bevestigingsmiddelen daarvoor, die bij midden en late Ausf. G's horen.

Bent u er nog bij? :roll:

Het is geen vroege StuG, want hij heeft een Saukopf
Het is geen middel StuG, want hij heeft geen Zimmerit
Het is geen late StuG, want hij heeft opgeboute pantserplaten

Zo zijn er nog een paar dingen, waaruit blijkt dat Airfix in 1962 wat details door elkaar gehaald heeft en een combinatie gemaakt heeft die volgens mij in het echt niet voorkwam. Is dat erg? Ach, er zijn zoveel versies en varianten die tegelijkertijd door elkaar geproduceerd werden dat niemand er meer helemaal uit wijs kan. En what the heck, het is maar 1/72. 1/72? Ja, dat staat op het doosje. Maar iedereen weet inmiddels dat die oude Airfix tankjes eigenlijk 1/76 zijn. 't Scheelt een millimeter of wat.

Ik ga er gewoon wat leuks van maken!

Auteur:  Huib [ zo 1. nov 2015, 15:55 ]
Berichttitel:  Re: [DONE] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

De bouw

Het is een simpel modelletje wat je op zich zo in elkaar hebt zitten. De detaillering is wat grof, maar op zich niet slecht, en voor 1/72 (76!) mag het best wat overdreven zijn. Er zitten zelfs hier en daar diepliggende paneellijnen in. Da's dan weer niet gek voor 1962!

Het gaat er nu vooral om om zoveel mogelijk details aan te brengen om het model tot leven brengen, en op een wat een hoger plan te brengen.

Ik begin met de koepel voor de commandant:

Afbeelding

Afbeelding

Daarna verdergegaan met het toevoegen van allerlei kleine details:

Afbeelding

Afbeelding
Periscoop voor de commandant

De loop van het 75mm kanon was door Airfix te dun gemaakt, en bovendien krom.

Afbeelding

Daarom heb ik een nieuwe loop gemaakt van een stuk sprue. Met een Stanleymes heb ik net zolang geschraapt tot ik de juiste taps toe lopende vorm had. Als voorbeeld heb ik een Pak 40 loop van Esci gebruikt.

Afbeelding

Met behulp van schijfjes en staafjes Evergreen een nieuwe mondingsrem gefixt. Wat een gepriegel! Hier de oude loop en de nieuwe loop. De nieuwe loop moet hier nog op lengte worden gemaakt, want de lengte van de Airfix loop is wel OK.

Hieronder de loop op zijn plek, en alle andere details die heb aangebracht, waaronder de ophangbeugels voor Schürzen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En als er ophangbeugels zijn voor Schürzen, dan komen er dus ook........Schürzen!

Afbeelding

Aan de rechterkant van het voertuigen zijn de Schürzen beschadigd door een aanrijding. De voorste plaat is verbogen, de tweede ontbreekt en de derde hangt een beetje scheef. Dat brengt hopelijk wat leven in de brouwerij.

Afbeelding

Het maken van ophangbeugels uit ijzerdraad van vuilniszaksluitingen.

Ook alvast een sleepkabel gemaakt van electriciteitsdraad, ijzerdraad, Tamiya tape en superlijm:

Afbeelding

Afbeelding

En de wielen, in elkaar gelijmd en klaar voor de verfklus:

Afbeelding

Alle gaten in de loopwielen uitgeboord om een mooier effect te krijgen.

Nu kan er geverfd gaan worden!

Auteur:  markie [ ma 2. nov 2015, 15:40 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Dat wordt een leuk her- verbouwklusje zeg Huib, je bent in ieder geval al goed bezig. Ik vind die anti-tankwapens er altijd wel indrukwekkend uitzien, Vooral de Hetzers met die vreemde snuit. Maar ook de Stugs mogen er zijn. Leuk modelletje hoor, succes.

Auteur:  peppie [ ma 2. nov 2015, 21:09 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Zoho, je bent behoorlijk aan het scratchen zeg.
(Is stiekem eigenlijk ook wel een van de leukste dingen van modelbouw) :D

Auteur:  RAM [ ma 2. nov 2015, 22:46 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Man, wat een moeite voor zo'n oude kit. Bewonderingswaardig. :ok:

Voor de tabs toelopende loop had je die ook in de kop van een schroefboormachine kunnen vast maken en dan laten draaien en met een schuurpapiertje hem mooi tabs laten toelopen. :weirdo: Heb in het verleden een paar houten bootjes gebouwd en op die manier de masten mooi gekregen. Moet ook werken voor een loop, denk ik.

Reimer

Auteur:  Grover [ di 3. nov 2015, 18:57 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Dag Huib,

Leuk kennis gemaakt te hebben op de ESM.

Ben benieuwd naar het resultaat van de StuG.
Suc6 :ok:

Auteur:  Huib [ wo 4. nov 2015, 11:35 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Dank voor de leuke reacties!

peppie schreef:
Zoho, je bent behoorlijk aan het scratchen zeg.
(Is stiekem eigenlijk ook wel een van de leukste dingen van modelbouw) :D

Zeker!

RAM schreef:
Man, wat een moeite voor zo'n oude kit. Bewonderingswaardig. :ok:

Je moet het anders zien: Er valt meer eer aan te behalen en meer bouwplezier uit te halen. En dat voor een paar eurotjes! Zo'n oud kitje kun je makkelijk verbeteren, een supergoed nieuw kitje kun je makkelijk verpesten ( Ik overdrijf een beetje natuurlijk ;) ). Het is gewoon wat ik het leukste vind.

Grover schreef:
Leuk kennis gemaakt te hebben op de ESM.

Ja, het genoegen was wederzijds! Jammer dat ik niemand anders van jullie meer tegen het lijf ben gelopen.

Auteur:  Huib [ wo 4. nov 2015, 11:44 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

De paintshop is in bedrijf:

Afbeelding

Ik heb eerst een laag Panzergelb aangebracht met Humbrol 94

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De volgende stap wordt het aanbrengen van een tweekleurig camouflagepatroon.

Auteur:  markie [ wo 4. nov 2015, 14:20 ]
Berichttitel:  Re: [WIP] Airfix 75mm Assault Gun 1/72 (StuG III Ausf. G)

Ik heb inderdaad ook alleen Rudy gezien, oh ja, en Tsjopper Bob.

Pagina 1 van 11 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/