Verander lettergrootte


Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 2   [ 11 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: di 29. mei 2012, 16:52 
Administrator

Geregistreerd: zo 20. jun 2010, 00:31
Berichten: 38
KABOOOOOM!

Zo dan, tijd om maar eens even wat anders te gaan bouwen met z'n allen!

zoals bij de meesten al wel helder zal zijn, zijn langlopende groepsprojecten doorgaans helaas te vergelijken met een leeglopende ballon waarbij in eerste instantie de boel vol spanning staat maar na een poosje vaak toch eindigt met een vrij leeg gevoel waarbij alleen het rubber dat de boel bij elkaar hield overblijft.

ondanks alle goeie intenties leek het me dus een goed idee om maar eens wat kortlopende, laagdrempelige groepsprojecten te verzinnen waar ook de mensen met een wat kortere attention span waarschijnlijk wel hun ei in kwijt zouden kunnen en als aftrap leek me een project waarbij je jezelf je het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt wel een handige!

kijk, nou is een vliegtuig doorgaans niet veel anders dan een vliegtuig en qua bouwtechnieken verschillen die onderling niet zo heel veel van elkaar en hetzelfde geldt tegelijkertijd natuurlijk ook voor de meeste tanks, boten en auto's maar binnen het militaire gebeuren heb je dus stiekem ook nog eens zoiets als geschutsstukken en die heb je dus in vele varianten en vormen!

in basis is een veldgeschut natuurlijk niet heel veel meer dan een pijp op een onderstel voorzien van wat wielen maar natuurlijk varieren die dan wel weer van eenvoudige stukken zoals deze russische B-11:

Afbeelding

of duitse pak 37:

Afbeelding

tot aan contrapties zoals dit monster:

Afbeelding

en natuurlijk in ubertreffende trap dit:

Afbeelding

In dit groepsproject gaan we dus aan de slag met knalpijpen, plofstangen en overige boembrengers en hoe groot je het wil maken mag je lekker zelf zien met als enige voorwaarde dat het knalspul is wat niet zonder hulp verplaatst kan worden!

De planning is in eerste instantie dat we 2 maanden bezig gaan zijn met een eventuele uitloopmogelijkheid van nòg een maand, maar dat gaat wel afhankelijk zijn van hoeveel animo er tegen eind juli nog lijkt te zijn...

looptijd voor nu is dus 1 juni t/m 1 augustus en houd er rekening mee dat ik de boel niet ga verlengen omdat er mensen zijn die pas halverwege de tweede maand zijn begonnen met bouwen!

bouw ze und KABOOOOM!

_________________
“It's always funny until someone gets hurt. Then it becomes fuckin' hilarious.”


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: za 2. jun 2012, 15:29 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 10. dec 2011, 01:21
Berichten: 1332
De geschiedenis van ‘Kaboom’.

Het was in de 10e eeuw dat men in China het buskruit heeft uitgevonden wat daarmee het oudste bekende explosieve middel is. ’n Ander verhaal verteld dat het in de 14e per ongeluk ontdekt zou zijn door de Duitse franciscaner monnik Berthold Schwarz die het ‘Schwarzpulver’ noemde, waar later de naam ‘zwartkruit’ van is afgeleid. Dit blijkt echter feitelijk onjuist, omdat er in 1248, zo’n halve eeuw eerder, al over buskruit werd geschreven door Roger Bacon, die ’n Mongoolse belegering uit 1232 beschrijft. Wel aannemelijk is dat Schwarz het buskruit in Duitsland heeft geïntroduceerd, wat de enorme toename van het gebruik van buskruit aan het begin van de 14e eeuw zou verklaren.

Tegenwoordig maakt men ook gebruik van andere explosieve middelen, maar hier hebben we over het ouderwetse zwarte buskruit, waarvan de samenstelling bestaat uit kaliumnitraat, zwavel en houtskool in de verhouding 75/15/10 of de zwavelloze variant in de verhouding 82/18. ’n Andere, meer bekende benaming voor kaliumnitraat (KNO3) is salpeter. Wegens het grote ontbrandingsgevaar wordt buskruit alleen nat vermalen. Ook de verhoudingen kunnen variëren, alsmede de grote van de vermalen korrels en is de soort houtskool die gebruikt wordt van belang.

Door ontbranding van buskruit komen ’n aantal gasvormige producten vrij, waarbij het zuurstofgas reageert met koolstof en zwavel, waardoor nog meer gasvormige stoffen ontstaan. De verbranding verloopt vrij snel, maar wordt pas explosief als het buskruit wordt opgesloten in ’n kleine ruimte, echter is de verbranding niet zo snel dat het buskruit detoneert, m.a.w. de snelheid van de explosie blijft onder de snelheid van het geluid.

Uit bovenstaande blijkt dat de vrijgekomen zuurstof uit kaliumnitraat ’n reactie teweeg brengt die nogal wat dood en verderf heeft gezaaid wanneer het in buskruit wordt gebruikt, maar gelukkig kan het ook op ’n andere wijze worden toegepast, want Cornelis Drebbel heeft al vroeg in de 17e eeuw ontdekt dat wanneer salpeter verhit wordt zonder toevoeging van zwavel en houtskool de vrijgekomen zuurstof dienst kan doen als ‘adembare lucht’, ’n toepassing welke hij gebruikte in zijn onderzeeboot, waarmee hij tussen 1620 en 1624 proeven deed in Engeland. Een en dezelfde stof, een en het zelfde restproduct en toch zo’n verschillende toepassing...

Maar met het uitvinden van het buskruit, hebben we nog steeds onze groepsbouw niet verklaard, want dat bestaat toch echt uit ‘klapspul’ en daar waren nog wel wat andere ontwikkelingen voor nodig. Omdat er op verschillende plaatsen in de wereld soms tegelijkertijd dingen ontworpen of uitgevonden worden, is het soms wat lastig om de juiste benaming of de juiste chronologie te hanteren. Het verschil in ontwikkeling van het kanon tussen het Oosten en het Westen kan men vooral toeschrijven aan het verschil van vijanden. De traditionele vijanden van de Chinezen waren voornamelijk nomadische stammen die gezeten op paarden in grote zwermen manouvreerden, waardoor ze voor zwaarder geschut ’n lastig doelwit werden. Bij de Chinezen was het kanon dan ook rond de 17e eeuw in vergetelheid geraakt, waardoor men in Europa met de eigen technologische ontwikkelingen China dan ook snel voorbij streefden. Maar ja, wij verschuilden ons dan ook achter hoge gemetselde muren...


De voorloper van ons moderne kanon was de bombarde, afgeleid van het Griekse bombos, dat gedreun of geraas betekent. Het woord bombardement is hier van afgeleid. Het was ’n belegeringswapen dat voor het eerst in het Westen in de 14e eeuw werd gebruikt o.a. bij het beleg van Metz in 1324 en bij de strijd tussen de Engelsen en de Schotten in 1327. In het Oosten is er echter al ’n veel oudere toepassing van de bombarde bekend, namelijk ’n door Boeddhistische monniken gemaakt reliëf uit 1128.

De bombarde heeft ’n holle cilinder die erg op een ton lijkt welke is verstevigd met hoepels. Deze werd op een massief houten blok geplaatst en vuurde projectielen van ijzer of steen die worden voortgestuwd door de kracht van ontploffend buskruit. Het laden van ’n bombarde nam veel tijd in beslag en was niet geheel zonder gevaar voor de bedieners. Later werd de bombarde en stukken geschut die daar op leken, aangeduid met kanon.

Afbeelding


In de 18e eeuw ontwikkelde de Schotten ’n wapen dat erg veel wegheeft van de bombarde, namelijk de carronade. Dit was ’n gietijzeren kanon van ’n groot kaliber dat als korte afstandswapen bij de zeemacht werd gebruikt.

Afbeelding


Het moderne kanon zoals wij dat heden ten dage kennen, vindt zijn oorsprong rond 1350 in Italië. De meest betrouwbare bronnen maken melding van bronzen kanonnen en ijzeren kogels die in 1326 gebruikt zouden zijn voor de verdediging van Florence. De eerste die kanonnen met succes toepaste, was Karel VIII van Frankrijk, die tijdens zijn campagne om het Koninkrijk Napels (1494-1495) probleemloos de hoge muren van de Italiaanse steden neerhaalde. Politiek gezien heeft de introductie van het kanon ook zijn sporen nagelaten: waar voorheen de ridders en kasteelheren nog veilig waren achter hun hoge muren, boden de forten en vestigingen in hun oude kasteelvorm geen schuilplaats meer. Door deze ontwikkelingen wordt de vroegmoderne tijd onderscheiden van de Middeleeuwen in Europa. Er was ’n nieuw tijdperk aangebroken...

Afbeelding


Tot in de 2e wereldoorlog was het kanon een van de belangrijkste wapens zowel ter land als op zee. Schepen als de HMS Hood en de Bismarck beschoten elkaar met 380-mm geschut terwijl de Yamato zelfs over reusachtig 460-mm geschut beschikte, het zwaarste en sterkste geschut dat ooit permanent op een schip is geplaatst. Onderstaande foto is een 41-cm loop uit het Yamato Museum. Het geeft ’n indruk van de imposantie:

Afbeelding


Het zwaarste gangbare wapen op land was het Duitse 88-mm kanon dat oorspronkelijk als luchtafweer was bedoeld, maar toen het bij wijze van noodoplossing horizontaal werd gericht, bleek het ’n uitstekend wapen tegen vijandige tanks. Hierdoor besloot men om het als wapen te gebruiken op de Tiger-I tanks met een effectief bereik van 10 km; ’n geduchte tegenstander dus...

Afbeelding


Al tijdens de 2e wereldoorlog begonnen ‘zelfaandrijvende granaten’, beter bekend als raketten, aan terrein te winnen. De hoeveelheid brandstof voor ’n raket is nu eenmaal veel eenvoudiger te vergroten dan de lading die een granaat moet voortstuwen, mede omdat het afvurende kanon dus ook steeds groter dient te worden. Een van de bekendste vorge raketwerpers is de katjoesja of katusha:

Afbeelding


Door de opkomst van de rakettechnologie is het gebruik van het kanon steeds verder verminderd en op zee speelt het slechts nog ’n marginale rol. Zware kanonnen kunnen zo’n 20 tot 30 km overbruggen en moeten hun meerdere erkennen in de geleide wapens. Op het land en in de lucht speelt alleen het vlakbaangeschut nog ’n rol van betekenis in de vorm van zelfladende snelvuurkanonnen, zoals deze 30-mm Bushmaster op ’n Finse CV90:

Afbeelding


Ik wens alle deelnemers van de Kaboom groepsbouw heel veel plezier en dat we met z’n allen maar ’n mooi stukje geschiedenis neer mogen zetten !

Gr. Peet


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: za 2. jun 2012, 16:50 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 1. jul 2010, 23:57
Berichten: 1673
lol, iemand is toe aan een nieuwe relatie :D

_________________
What was sundered and undone shall be whole - the two made one.

"If you're offended by any word, in any language, it's probably because your parents were unfit to raise a child"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: za 2. jun 2012, 16:53 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 2. jul 2010, 22:19
Berichten: 1339
Woonplaats: Installation 05
Maar desondanks wel interessant om te lezen. :)


Danny

_________________
*Rein Muss er, und wenn wir beide weinen*

Junkers Ju 390C 'Amerika Bomber'


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: za 2. jun 2012, 16:56 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 1. jul 2010, 23:57
Berichten: 1673
dat dan weer wel :wink:

ik zal d'r vanavond na Prometheus eens efkes voor gaan zitten...

_________________
What was sundered and undone shall be whole - the two made one.

"If you're offended by any word, in any language, it's probably because your parents were unfit to raise a child"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: za 2. jun 2012, 17:04 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 8. jul 2010, 18:49
Berichten: 1449
Woonplaats: Hengelo
Prima spreekbeurt Peet :hail: Interessant om te lezen! Mocht je je projectje niet afkrijgen ( :titter: ), dan is het je bij deze al vergeven.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: zo 3. jun 2012, 11:19 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Mooi verhaal, Peter!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: ma 4. jun 2012, 10:28 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 7. apr 2011, 13:46
Berichten: 151
Woonplaats: Delft
Han schreef:
Prima spreekbeurt Peet :hail: Interessant om te lezen! Mocht je je projectje niet afkrijgen ( :titter: ), dan is het je bij deze al vergeven.


........niet vergeven, maar de reden is nu bekend :twisted:
desalwelteplus, mooi verhaal......

maar de eff.reikwijdte van een 88-er 10km. !?
3,5 - 4,0 komt meer in de buurt, en dat is allememachies ver voor een PAK.......... :mrgreen:

Mijn 2 korrels zout.........
Dan

_________________
Wel lekker blijven plakken ..............


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: ma 4. jun 2012, 10:35 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 2. jul 2010, 21:20
Berichten: 842
Woonplaats: Den Haag, Zuid-Holland, Nederland, Europa, Aarde, Melkweg, Universum
Mooi verhaal Drammie.

Ik heb gisteravond een FLAK 37 er bij gepakt. Van Trumpeter.
Meteen mijn fatsoenlijke entree in de PE wereld, na het fiasco met de Avia.

_________________
Hi, I'm a signature virus. Put me in your signature to help me spread


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: KABOOOOOM!!
BerichtGeplaatst: ma 4. jun 2012, 13:31 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 2. jul 2010, 22:19
Berichten: 1339
Woonplaats: Installation 05
Dan-man schreef:
Han schreef:
Prima spreekbeurt Peet :hail: Interessant om te lezen! Mocht je je projectje niet afkrijgen ( :titter: ), dan is het je bij deze al vergeven.

maar de eff.reikwijdte van een 88-er 10km. !?
3,5 - 4,0 komt meer in de buurt, en dat is allememachies ver voor een PAK.......... :mrgreen:

Mijn 2 korrels zout.........
Dan


Een FlaK 88'er kwam tot ruim 10 km hoog had ik een tijd terug eens gelezen.
Eens kijken of ik dat terug kan vinden.


Danny

_________________
*Rein Muss er, und wenn wir beide weinen*

Junkers Ju 390C 'Amerika Bomber'


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 2   [ 11 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

phpBB.nl Vertaling