Verander lettergrootte


Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 10   [ 100 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: do 29. dec 2016, 15:10 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Na wat tegenslag met de Albatros D.Va, kon ik hier even niet verder mee. (hier post ik later nog wel even over!)
Geheel tegen mijn principes in, ben ik daarom aan de Wingnut Wings 1/32 Fokker D.VII begonnen. Zoals ik hier al eens geschreven had, was deze doos een cadeau van een bijzonder aardige lezer van ModelingMadness, naar aanleiding van mijn review van mijn 1e Roden Fokker D.VII in 1/72. Dat was ook de Albatros-versie, en diezelfde versie heb ik ontvangen. Deze doos ligt er inmiddels al bijna 2 jaar, en met het 1/72 Jasta 18 duo in de eindfase, alvast wat voorwerk aan deze fantastisch Wingnut doos gedaan.
Met dank aan een lid van het WOI aircraft forum, waarvan ik decals gekregen heb voor de kist van Robert Greim, zodat ik die 1/72 Fokker nu exact zo in 1/32 kan maken. Cool! Even het geheugen opfrissen:
Afbeelding
Overigens verschilt de interpretatie na een aantal jaren wel t.o.v. de toendertijd geldende ideeën. Zo had deze kist, in tegenstelling tot mijn model, geen bovenste motorkappen meer (dat werd vaker gedaan), waren de rib-tapes waarschijnlijk blauw, en had het een afwijkend motorpaneel aan de rechterkant (van de linkerkant zijn geen foto's bekend).

de Kist
Tot begin 1918 moesten de Duitsers het met verouderde Albatros D.Va, ongeveer vergelijbaar presterende (maar zwaardere en robuustere) Pfalz D.III en de langzame maar wendbare Fokker Dr.I op nemen tegen de superieure Sopwith Camels, SE5a's en SPAD XIIIs.
Tot de introductie van de beroemde en geduchte Fokker D.VII in april 1918 moesten de Jasta's het hier mee doen. De D.VII was de beroemdste Duitse jager uit WOI. Hij werd ontworpen door Reinhold Platz, de hoofdontwerper van Fokker, en was zodanig nodig dat hij niet alleen door Fokker zelf, maar ook door Albatros in licentie gebouwd werd. Omdat Albatros, en diens dochteronderneming Ostdeutsche Albatros Werken (O.A.W.) veel beter op massaproductie toegelegd waren, was uiteindelijk meer als 2/3 van alle Fokker D.vIIs geproduceerd door Albatros.
De D.VII had nog een lange na-oorlogse carriere en was uitgerust met de Mercedes D.IIIa (180pk), D.IIIaÜ (200pk, hogere compressie) of de erg gewilde BMW IIIa van 185pk (door de Geallieerden later getest en kwam regelmatig tot 230pk!)
Robert Greim, later Robert Ritter von Greim, was de zoon van een politieagent en diende eerst bij de infanterie voor hij piloot werd. Tijdens WOI scoorde hij 28 overwinningen. Na de oorlog deed hij o.a. vliegshows met Ernst Udet (vandaar mijn plan om de toekomstige Albatros D.Va als die van Udet te bouwen) en was in de 2e Wereldoorlog in de Lufwaffe actief. De laatste dagen, na de dood van Hermann Göring, was hij commandant. Na zijn gevangenneming in mei, pleegde hij in juni zelfmoord, 53 jaar oud.

de Kit
Een fantastische, helaas niet meer nieuw verkrijgbare doos van Wingnut Wings. Hier zijn genoeg superlatieven over geschreven op het internet, op de site van WnW kun je (nog steeds) alle sprues en details zien.
http://www.wingnutwings.com/ww/product?productid=3079

Eén van de mooiere (persoonlijke mening) schilderijen van Steve Anderson op de doos:
Afbeelding

En deze versie gaat het worden, net zoals zijn 1/72 broertje:
Afbeelding
De kit wordt verder voorzien van de uitstekende Aviattic lozenge decals naar aanleiding van de ervaringen met mijn 1/72 versies. De rode strepen ga ik hoogstwaarschijnlijk airbrushen, ze zitten er ook als decals bij.

De bouw (tot op heden)
Het voornaamste wat ik tot op heden gedaan heb, is alle (voor zover benodigde) stukjes uit de gietrekjes gehaald en opgeknapt. Voor zover mogelijk is er ook e.e.a. alvast gelijmd. Ik ben, gek genoeg, begonnen met de "vleugel" tussen de wielen. Omdat Greim's kist naar verluid 833/18 was, en optie B van de kit 817/18 was, volg ik grotendeels diens instructies. In het instructievel van de decals staat overigens ook keurig aangegeven welke optionele stukjes gebruikt dienen te worden. Zo had de kist van Greim een Niendorf i.p.v. Heine propeller, en een 200pk Mercedes in plaats van de 180 uit 817/18.
Bij deze optie moest deze tussenvleugel smaller gemaakt worden. Dus gezaagd en geschuurd, en in elkaar gezet:
Afbeelding
De driehoekige stukjes die hier nog uitsteken horen dat niet doen, die zijn inmiddels glad gemaakt. Achteraf had ik beter de as af kunnen snijden en de achterkant dunner kunnen schuren zodat dit meteen vlak was, maar ja...

Daarna met de motor begonnen, dat is eigenlijk een kit in een kit. Na alvast wat grote delen in elkaar gezet te hebben, kon ik toch niet leven met die klepveren. Tot zover het idee deze kit OOB te maken... :roll:
Afbeelding
Dus weg ermee, vervangen door gewikkeld koperdraad uit een electriciteitssnoer van een computer.
Afbeelding
De laatste worden natuurlijk altijd het mooiste, maar er is nog de Albatros D.Va die dezelfde motor heeft om verder te oefenen ;-)
En even los in elkaar gezet, dit is enkel de basis, er komen nog zeker 15 extra onderdelen bij!
Afbeelding
Eén dingetje wat me opviel is dat de waterpijp op het inlaatspruitstuk iets te kort was, en op de plaatjes in het boekje van de kit ook iets anders loopt. Dat zit aan de kant die straks verstopt zit, dus daar ga ik niets aan doen -je moet ergens stoppen!

De uitlaat zit ook in elkaar en het uiteinde is flink dunner geschraapt en geschuurd -zo dun als ik durfde zonder te breken. Ik moet zeggen dat het WNW plastic goed te verwerken is; niet te hard, zodat het bros wordt, en ook niet zo zacht als Airfix of Roden plastic.
Afbeelding
Er zaten wel nogal behoorlijke sinkmarks in die gevuld en geschuurd zijn...
Afbeelding
...en ook één van de romhelften had daar gek genoeg nogal last van:
Afbeelding

Ik heb ook het voetenstuur aangepast o.b.v. de modellen van anderen en foto's die ik op Internet vond.
Uit de doos:
Afbeelding
En verbeterd:
Afbeelding
Ik heb ook de driehoek aan de onderkant afgezaagd en weer in een hoek gemonteerd, omdat ik het staartroer straks uitgeslagen wil monteren.

Ik zal me primair focussen op het Jasta 18 duo, maar af en toe hier ook e.e.a. updaten :)

Groeten, Jeroen


Laatst bijgewerkt door jeroen_R90S op vr 6. okt 2017, 16:02, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: za 31. dec 2016, 14:50 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 17. feb 2015, 18:32
Berichten: 1828
Van hetzelfde, maar dan een paar maatjes groter, deze Fokker. Wat zijn die WingnutWings toch mooie kits. Veel plezier d'r mee!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: zo 1. jan 2017, 23:30 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Dank je! Inderdaad een erg mooie kit, kost wel iets (ik heb er inmiddels een paar zelf gekocht) maar ze zijn wel super mooi. En toch valt er altijd wel weer iets te verbeteren! :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: ma 2. jan 2017, 12:16 

Geregistreerd: vr 18. maart 2011, 13:34
Berichten: 3241
Mooi ding Jeroen, maar als deze niet meer nieuw te verkrijgen is, is dit dan een van de eerste modellen van WNW? Later als ik groot ben wil ik misschien ook nog wel eens een WNW aanschaffen, maar dan moet ik eerst de durf hebben om er mee te starten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: ma 2. jan 2017, 22:37 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Deze zit ergens halverwege, is uit 2012. Maar de D.VII was dusdanig populair dat binnen een jaar of 3 alle 4 verschillende boxings (Fokker zelf, Albatros, OAW en Fokker met BMW motor) uitverkocht zijn.
Ze vragen er tegenwoordig dik geld voor op E-bay. De reden dat ik de anderen nu (al) gekocht heb is dat ze allemaal in een beperkte oplage gemaakt worden, van sommige meer als anderen, maar ze zijn allemaal eindig. En als je op de site kijkt, zie je dat er inmiddels best veel uitverkocht zijn, ook onverwachte, zoals die reusachtige Gotha.

Durven hoeft niet, als ik naar je andere modellen kijk die juist meestal moeilijk zijn, gaat zit wel meevallen denk ik. Ik heb e.e.a. alvast gepast en het valt zo in elkaar. Het is alleen net hoe ver je wilt gaan met de details.
Voor mij zit tot op heden de meeste uitdaging in het spuitwerk, want bouwtechnisch is het wel veel meer en complexer als een 1/72 Roden kit, maar valt zo in elkaar.

Gewoon doen!

Jeroen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: wo 4. okt 2017, 21:11 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Ik zal proberen de foto's hiervan nog op te zoeken en weer te herstellen, het zijn er nu nog niet zoveel, dus dat moet te doen zijn.

Nu het Jasta 18 duo klaar is, deze weer opgepakt... omdat het interieur en neusdeel uit veel stukken bestaan met erg krappe toleranties die zelfs door een laagje verf al verstoord kunnen worden, eerst maar eens een berg delen opgeknapt, gespoten (al gedeeltelijk voor de "stop" in april gedaan) en vanmiddag maar eens een dry-fit gedaan om te zien of e.e.a. een beetje in elkaar wil nu er verf op zit:
Afbeelding
En inderdaad, achter de cockpit "wringt" het waardoor daar een naadje over blijft. Daar moet dus nog wat geschaafd worden voordat het interieur in elkaar kan. Het komt soms echt op tienden van millimeters aan...

Omdat Greim's kist geen bovenste motorkappen had moet ik hier ook nog iets voor verzinnen. De voorste motorplaten zijn aan de zijkant dunner, omdat normaal de bovenste motorkap er nog tussen zit. Die laat ik echter weg, waardoor ze eigenlijk te dun zijn.
Afbeelding

En tot slot vanavond nog een boel spul gespoten, waaronder de binnekanten van de motorbeplating:
Afbeelding

Groeten,
Jeroen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: do 5. okt 2017, 09:14 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 16. feb 2012, 10:51
Berichten: 386
Woonplaats: Purmerend
Hup....en meteen weer verder met de volgende UFO.

Deze is denk dan wel weer minder fragiel dan de duo dat je hebt gebouwd, schaal 1/32.
Maar deze is dan weer klein tov een 1/32 Phantom oid :D :D.

Jammer dat de foto's weg zijn...Heb ik met deze de juiste voor me

Afbeelding
Bron: pinterest

Cheerz :ok:
Barry

_________________
Wie vecht kan verliezen, maar wie niet vecht heeft al verloren


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: do 5. okt 2017, 12:39 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 25. nov 2012, 21:11
Berichten: 767
Hey....! Dat plaatje komt mij bekend voor.
Afbeelding
Roden 1/48: Fokker D.VII, late.

Dusch... als je nog hulp nodig bent Jeroen, Bij deze houd ik mij aanbevolen. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
klik.........:http://www.plakkers-inc.nl/viewtopic.php?f=45&t=2506

Suc6 met deze prachtige kit!

_________________
I type like I live. Fast and with lots of mistakes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: vr 6. okt 2017, 16:10 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2053
Woonplaats: Enkhuizen
Thx heren! Zoals te zien heb ik inmiddels de plaatjes weer hersteld, wat een @#$% werk... gelukkig waren het er niet zoveel. :)

Inmiddels ook weer wat delen gespoten, ik was vandaag wat eerder thuis van mijn werk -iets met overwerk enzo wat weer gecompenseerd moest worden.
Ik blijf het een mooi schema vinden, dat van Greim, al zijn de opties die in de Wingnut doos zitten ook prachtig. Lastig kiezen, maar het blijft bij mij Greim!

Overigens, bij WNW is de door Fokker gebouwde D.VII weer beschikbaar, en hebben ze ook alle separate rekjes in de losse verkoop. (OAW, Albatros, Fokker, Fokker met BMW motor) en ook nog hun decalsets waardoor je hiermee eigenlijk alle types weer kunt bouwen. Ik ben (hoewel het niet zo lijkt, met 3 D.VIIs op rij!) niet zo'n "meer van hetzelfde" bouwer dus ik laat het maar even. Ze geven ze nog steeds niet weg, die doosjes ;)

Later weer meer :)

Groeten Jeroen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP] WnW 1/32 Fokker D.VII (Alb) Jasta 34b Robert Greim
BerichtGeplaatst: ma 9. okt 2017, 21:49 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 17. feb 2015, 18:32
Berichten: 1828
Grover schreef:
Hey....! Dat plaatje komt mij bekend voor.


Aha, zo te zien hebben we per ongeluk een groepsbouw.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 10   [ 100 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

phpBB.nl Vertaling