peppie schreef:
Mijn god, wat weet jij veel van Panthers..
Kit ziet er weer goed uit inderdaad, net als je eerste stappen.
Haha dankjewel maar dat valt allemaal wel een beetje mee, een goed boek zoals Panzer Tracts helpt wel enorm voor alle kleine details

markie schreef:
Vind je dat gek als je zo dicht bij de Duitse grens woont

Mooi begin alweer met deze prachtige tank.
Tja scheelt weer in de verzendkosten
http://www.modellbau-koenig.de/Literatu ... 9291_0.htmVoordat de bovenkant van de romp op de onderkant geplaatst kan worden moeten eerst de bovenkant van de radiatoren geplaatst worden onder de roosters op het motor dek

Ook moet de opening voor de radioman zijn periscoop opengemaakt worden, deze is dicht omdat deze periscoop met de introductie van de Kugelblende ball mount voor het machinegeweer werd verwijderd.

De periscopen zelf zijn doorzichtig, hier zie je niet heel veel van terug na het verven maar het is wel leuk om te hebben.

Met de radiatoren en periscopen in de romp kunnen de 2 helften op elkaar gezet worden. De pasvorm is hier best goed ondanks de relatief ingewikkelde constructie met allemaal losse panelen, alhoewel er her en der alsnog een kiertje tussen weet te glippen

Voor het machinegeweer klepje geeft Meng je 2 opties, één met richeltje (M58) en een platte (M57), het lijkt erop dat de platte het meest voorkomend was op late Ausf. D/vroege Ausf. A Panthers.

Het kijkluik heeft een ietwat overdreven gegoten structuur naar mijn mening, dit heb ik daarom ook een beetje vermindert door het wat vlakker te schuren.


De hangers voor de reserve schakels werden bij de Ausf. A en D vastgemaakt aan het motordek met bouten (behalve bij Demag Panthers), om de een of andere reden heeft Meng besloten om deze niet alvast op het onderdeel zelf te zetten maar apart op een stukje sprue. Hierdoor moet je even prutsen met een mes om ze van de sprue te krijgen voordat je ze heel voorzichtig kan vast lijmen op het onderdeel.


Zoals bij de meeste moderne Panther of Tiger kits (behalve Tamiya) zitten er hier ook PE roosters bij voor op het motordek, het kleine ronde roostertje kom uit een Ausf. A late doos, het Ausf. D roostertje is namelijk te klein. Je kan hier ook mooi zien dat je eigenlijk niks terug ziet van de radiatoren.

Meng geeft je ook PE voor de handvatten voor de buis met reinigingsspullen voor het kanon en wat ik zelf heel prettig vind: PE voor de Schürzen. Schürzen zijn de dunne metalen platen die aan de zijkant hangen, hun functie is om wat extra bepantsering te geven tegen Russische 14,5 mm anti tank kogels, de Panther is eigenlijk overal wel goed beschermd tegen die kogels behalve op het vlakke stuk tussen de wielen en de schuine zij bepantsering. Doordat de Schürzen voldoende bescherming bleek te zijn tegen deze kogels was de ontwikkeling van een zwaarder bepantserde Panther (de Panther II) niet meer nodig.

En dan is de romp alweer bijna klaar, moet nog wel wat dingetjes gebeuren maar eerst maar eens een begin maken met de toren.
De toren is opgebouwd uit een frame waarop je de individuele panelen zet, is wat meer werk maar maakt het wel mogelijk om überhaupt dit te doen (een Ausf. A bouwen uit een Ausf. D doos)

De zijkanten en achterkant hebben geen opening voor de pistoolpoorten, gelukkig zijn ze al wel half uitgeboord aan de achterkant


De pasvorm van de individuele torendelen is nagenoeg perfect, kudos voor Meng dat ze dit lukt met al die panelen

Voor de gun mantlet geeft Meng je 4 opties, 2 voor de Ausf. D en 2 voor de Ausf. A. De Ausf. A mantlet was iets breder dan die van de Ausf. D en werd aanvankelijk geproduceerd met 2 gaten voor het binoculaire Turmzielferhnrohr (T.Z.F) 12 vizier (zelfde als op de Ausf. D) later werd dit veranderd in het monoculaire T.Z.F. 12a vizier. Meng heeft 2 uitsteeksels gemaakt op hun mantlet, deze werden pas in het voorjaar van 1944 geïntroduceerd toen het T.Z.F. 12 vizier allang niet meer in gebruik was, dus heb ik ze eraf gehaald.


Net als bij hun King Tiger en Panther Ausf. A Late kits kreeg de eerste lichting dozen een metalen loop mee, verrassend genoeg zat die erbij mij ook in (overigens is het alternatief ook dikke prima) De mondingsrem bestaat uit een slide molded hoofd stuk waar je een binnen ring en een eind stukje op moet zetten, het eind resultaat is een mooi rechte loop met een goed gedetailleerde mondingsrem die niet zo'n irritante naad over de lengte heeft

Met de koepel en geschut dry fitted op de toren begint het geheel er al redelijk uit te zien als een Panther

Ik heb overigens toch besloten om deze Panther met winter camo zo veel mogelijk na te bouwen, moet ik nog wel even op jacht naar een setje decals met een 1 en een 8
