Caunter schemeIn 1940 werd bij de Britse troepen in Egypte een van de interessantste en, naar mijn smaak, mooiste voertuigcamouflages uit WO2 ingevoerd: het Caunter scheme. Dit camouflageschema was ontwikkeld door een zeker majoor Caunter, en was geïnspireerd op de dazzlepainting camouflages die in de Eerste Wereldoorlog op schepen werden toegepast. Net als bij schepen op zee, is het in een vlakke woestijn moeilijk om tanks en andere voertuigen aan het oog te onttrekken. Caunter scheme diende dan ook niet om een voertuig te verbergen, maar om bij de tegenstander verwarring te zaaien over wat hij nu precies zag. Caunter maakte daarbij gebruik van het felle zonlicht en de hoge zonnestanden in de woestijn, die sterke slagschaduwen produceren. Het contrast tussen licht en donker is dan heel hoog. Het Caunter scheme probeerde het beeld van licht en schaduw op een voertuig te verstoren door een geometrisch patroon van drie kleuren aan te brengen.

Matilda met goed zichtbaar de geometrische lijnen van het Caunter scheme.
Dat was de theorie. In de praktijk viel de werking van het Caunter scheme tegen. Halverwege 1941 werd het schema vervangen door een egale zandkleur (light stone), al dan niet met een disruptive patroon van zwart. Maar welke kleuren had het Caunter Scheme nu precies? Daar is al jaren discussie over. Volgens de oude Airfix instructies is het dit:

Zandkleur (light stone) als basis met een patroon van lichtblauw en olijfgroen.
In veel boeken en op websites vind je ook afbeeldingen met zwart, donkergrijs of bruin:


Vanwaar deze verwarring? De originele beschrijving van de kleuren is Portland, Silver Grey en Slate. Er zijn uit deze periode vrijwel alleen zwart-wit foto's bekend. En omdat het camouflage schema alleen in Noord-Afrika werd gebruikt en al in 1941 werd uitgefaseerd zijn geen voertuigen in de originele kleuren bewaard gebleven. Reconstructie van de kleuren gebeurde op basis van herinneringen van militairen. En die hadden het over lichtblauw en grijs of groen. Op basis daarvan kwam het Tankmuseum in Bovington tot de volgende reconstructie:

Matilda in Bovington, met lichtblauw en grijs.
Het tankmuseum in Saumur doet het weer anders:

Matilda in Saumur met lichtblauw en groen.
Volgens dé specialist op het gebied van voertuigcamouflage, Mike Starmer, is echter de kleur lichtblauw helemaal verkeerd. Hij baseert zich op bewaard gebleven verfschilfers en de enige kleurenfoto van Caunter scheme die bekend is:

De enig bekende originele kleurenfoto van Caunter scheme.
Hoewel kleurenfoto's uit deze periode heel onbetrouwbaar zijn, lijkt één ding duidelijk: het is geen lichtblauw! Maar wat dan wel? Volgens Mike Starmer is het soort mintgroen dat naar grijs neigt. M.b.v. de adviezen van Mike Starmer heeft AK een verfsetje uitgebracht:

Maar ondertussen zag ik Mike Starmer weer een beetje terugkrabbelen met de mededeling dat er mogelijk ook wel voertuigen met lichtblauw hebben rondgereden, als gevolg van verftekorten en ter plekke gemengde verven. En zo is de discussie dus nog steeds niet defintief beslist!
Leuk hè! Daar heb ik nou altijd lol in, dit soort eindeloze haarkloverij over onbelangrijke onderwerpen.
Neemt niet weg dat ik gewoon Caunter scheme ga maken. Ik heb al eerder een voertuig in Caunter scheme gemaakt:

Met lichtblauw en donkergrijs. Zeg maar de 'Bovington benadering".
Maar nu ga ik de Mike Starmer benadering toepassen. Hier het kleurenstaaltje dat ik gemaakt heb:

Dus nu maar aan het verven!